Verteltafel verhaal & (vinger)poppenkast

Voor wie

Voor de kinderopvang, peuterspeelzaalwerk, buitenschoolse opvang, het onderwijs, bibliothecarissen, studenten ROC’S, PABO’S en SPW-opleidingen.

Inleiding

Het is vaak genieten als u naar het fantasiespel van kinderen kijkt. Kinderen ‘duiken’ er helemaal in en beleven de meest kostelijke avonturen. Het fantasie- of ‘doen alsof’-spel is enorm belangrijk. Het kind leert zijn emoties en gevoelens te uiten. In zijn fantasiespel leert het kind ook om oplossingen voor ‘een probleem’ te vinden of om zijn emotionele ervaringen te verwerken.
Verhalen vertellen en uitbeelden en poppenspelen zijn bij uitstek de middelen om samen met de kinderen in een ‘andere wereld’ te stappen. Daarbij wordt de taalontwikkeling door het werken met verhalen sterk bevorderd.

Inhoud

Een verteltafel-verhaal is een prachtig middel om een verhaal met bestaande materialen, uit uw instelling, te verbeelden. De voorwerpen, poppen of dieren komen tot leven. Een verteltafel is een tafel waarop u een eenvoudig decor bouwt. Al vertellend speelt u een verhaal uit, in dit decor.
Bij een vingerpoppenkast leert u de poppen zowel in als naast de kast te gebruiken. Bij beide vormen van vertellen heeft u direct contact met de kinderen, omdat u naast de tafel zit. Daarom is deze beeldende vorm van vertellen uitermate geschikt voor peuters en kleuters.Kinderen met een taalachterstand kunnen door deze vormen van vertellen meegenomen worden in beelden. Hun woordenschat zal door deze vorm van vertellen vergroot worden.

Wat levert deze workshop u op

  • U leert hoe u een goed en leuk verhaal opbouwt: Basis van vertellen, werken met de verhaalstructuur.
  • U leert werken met de mogelijkheden en het opbouwen van een verteltafel en vingerpoppenkast.
  • U leert hoe de taalontwikkeling door deze middelen gestimuleerd wordt.
  • U leert uw eigen fantasie en creativiteit aan te spreken en u ervaart dat u daar prima mee uit de voeten kunt en dat u eventuele ‘spelangst’ kunt overwinnen!

Duur

Deze workshop duurt een dagdeel van 2 ½ uur en wordt gegeven op de eigen locatie of studiedag.

Reacties zijn gesloten.